WAT BIJ OVERLIJDEN? UITVAARTZORG DIETER RITS PRAKTISCHE HULP OVERLIJDENSBERICHTEN FAQ

As-urnen

De vorm van de urnen is meestal rond of vierkant. Het materiaal is vaak metaal of koper, indien het langere tijd moet meegaan in het columbarium of in het urnenveld.  Anderzijds kan de urne bestaan uit verschillende materialen, zoals metaal, koper, hout, glas, plastic of verschillende natuurlijke materialen, zoals bij een eco-urne.

De urne kan verschillende vormen hebben: van een klassieke ronde of vierkante urne tot een gepersonaliseerde urne.  Wanneer dan een urne gekozen is, komt de as na crematie hierin terecht. Vervolgens kan men de urne bijzetten in een columbarium of urnenveld, de urne begraven of thuis bewaren.  Wanneer de asurn op een andere plaats dan het kerkhof wenst te bewaren, kan dit enkel door een schriftelijk verzoek van de persoon waarmee de overledene een gezin vormde of bloedverwanten eerste graad, steeds gezamenlijk.

Het columbarium en het urnenveld zijn op de begraafplaats de meest voor de hand liggende opties om de urne te plaatsen.  De asurn kan echter ook steeds op de plaats van een gewoon graf begraven worden, dit is dan in volle grond of in een grafkelder.  Elke bewaarplaats voor de urne wordt steeds afgesloten met een betonnen plaat of natuursteen, waarop dan de naam van de overledene gezet wordt, met datum van geboorte en overlijden.  Op de meeste begraafplaatsen heeft men ook de mogelijkheid om het graf te personaliseren met een foto, een bloemenvaasje, enz.  Hiervoor kan u vrijblijvend ook op ons beroep doen.

Op Westdecor en Desaer vindt u tal van voorbeelden.
Op Urniq vindt men urnen gericht op een publiek van motorrijders. De urnen zijn in de vorm van een benzinetank en kunnen 100% gepersonaliseerd worden.

Terug naar FAQ