WAT BIJ OVERLIJDEN? UITVAARTZORG DIETER RITS PRAKTISCHE HULP OVERLIJDENSBERICHTEN FAQ

De eigen kinderen als drager

Wanneer familieleden de kist zelf wensen te dragen, kan men de kist schouderen of een rijdende baar aanwenden. De overledene wordt vanuit de rouwauto rechtstreeks op deze baar gezet, zodat het dragen lichter wordt.  Bij het zelf dragen dient men op een aantal zaken te letten: in gelijke pas lopen, de kist recht positioneren en op gelijke hoogte houden, de kist iets van het lichaam houden voor een beter evenwicht van de dragers, … enz.
 
Het ‘schouderen’ of dragen op de schouder, wordt gezien als een waardige manier van dragen. Daarom is het mogelijk dit als familie zelf te doen. Hou er wel rekening mee dat oefening en kracht nodig zijn om dit goed te laten verlopen. Zorg er eveneens voor dat de lengte van de dragende familieleden goed overeenstemt. Wanneer het lengteverschil groter bedraagt dan 8 vingerbreedtes (-/+ 15 cm), is schouderen af te raden. Zorg tevens dat de langste mensen achteraan staan (bij het hoofdeind van de kist).
 
Zorg best voor minstens vier en beter zes dragers. Laat u door de uitvaartverzorger of ceremoniemeester en aanwezigen helpen bij het omhoog brengen van de te dragen kist. Zet uw binnenste arm vervolgens tegen de onderkant van de kist, haak uw arm met uw buur in elkaar en hou met uw buitenste arm het handvat of de onderkant van de uitvaartkist goed vast.  Tenslotte let U er goed op om allemaal met dezelfde voet te beginnen stappen. Wanneer er toch iemand uit de pas loopt, zal de kist gaan schommelen, wat pijn in de schouder veroorzaakt. Als dit toch gebeurt, kan u het best even stilstaan om vervolgens terug tegelijk met dezelfde voet de weg verder te zetten.
 

Terug naar FAQ